Free read ✓ PDF, DOC, TXT or eBook í Anni Kytömäki
Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmisen kuoreen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat.
Senni hieroo kylpylän vieraita kuten isäkin aikoinaan, mutta haaveilee lähtevänsä kauas pois. Mikko on sotamies, joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän. Antti tutkii metsiä ja päättää, mikä alue liitetään kansalliseen menestystarinaan ja mikä säästetään. Jokainen heistä noudattaa annettuja määräyksiä, ja sen jälkeen kaikki on toisin.
1950-luvulla Suomen metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää. Margarita näyttää menestystarinan kääntöpuolen ja sen, mitä valtiollisen velvollisuuden täyttäminen voi yksilön kannalta tarkoittaa. Romaani havainnollistaa monien ajankohtaisten aiheiden juuria: Finlandia-ehdokkaana olleen Kultarinnan (2014) lailla Margarita kuvaa metsien ja ihmisten harvoin muistettua historiaa. Margarita
Anni Kytömäki osaa punoa juonta, kirjoittaa kaunista, vanhaa suomea ja kuvailla luontoa kaikkine yksityiskohtineen. Margarita on hieno kokonaisuus, jossa on koskettavia teemoja: ruumiillinen itsemäärämisoikeus, luonnonsuojelu ja pandemian (polio) vaikutus yksittäisten ihmisten elämään.
Kankariston kylpylä ja Helsinki ovat miljöönä Senni Sarakorven erikoislaatuisen elämän vaiheissa. Senni kasvattaa kuoren itsensä ja maailman väliin, kuten tekee herkkä jokihelmisimpukkakin, margarita. Kirjan myötä Suomen 1950-luku herää eloon. Satumaiset kohtaukset ja luontokuvaukset istuttavat teoksen vankasti suomalaisen kirjallisuuden historian jatkoksi. Hardcover Jälleen kerran vaikuttava teos Anni Kytömäeltä. Kirja vaikutti hämmentävän ohuelta Kytömäen aikaisempien tiiliskivien rinnalla, mutta selitys löytyi uudesta markkinoiden ekologisimmaksi kehutusta paperilaadusta, joka teki sivuista ohuita ja kirjasta tuntuvasti runsasta sivumääräänsä ohuemman. Hauska nähdä aatemaailmalleen näin uskollinen kirjailija.
Margarita on polveileva tarina, jossa on Kytömäen kirjoja lukeneille tuttuja aineksia. Tapahtumat sijoittuvat pääasiassa 1950-luvulle, päähenkilönä on nuori hieroja Senni Sarakorpi, joka työskentelee Kankariston kylpylässä jatkosodassa kaatuneen isänsä jalanjäljissä. Sateisen kesäyön tapahtumat johtavat kauaskantoisiin seurauksiin, jotka vievät Sennin lopulta pois kylpylästä.
Myöhemmin Senni löytää tiensä Helsinkiin, jossa tarvitaan apujoukkoja polioepidemian uhrien avuksi. Senni pääsee siinä sivussa opiskelemaan lääkintävoimistelua ja kohtaamaan uudenlaista elämää pääkaupungissa.
Margarita oli hieno kirja, jossa ei toisaalta pintapuolisesti tapahdu suuria asioita, mutta jossa kuitenkin riittää pureskeltavaa ja ihmeteltävää. Luonnon kuvaus on totuttuun tapaan erinomaista ja on hauskaa, miten jokihelmisimpukka nousee yhdeksi kirjan henkilöistä. Mielenkiintoista on myös ajankuva 1950-luvulta, kun valtiolliset velvollisuudet ja sodasta toipumisen tuomat vaatimukset kohdistuvat niin ihmisiin kuin luontoonkin. Hyvät pyrkimykset voivat kääntyä yksilöitä vastaan, kun yksittäinen ihminen ei pystykään vastaamaan vaatimuksiin.
Rohkenisin tässä kohtaa nostaa Margaritan parhaaksi tänä vuonna lukemakseni kotimaiseksi romaaniksi. Hieno teos kaikin puolin, todella antoisa ja nautinnollinen lukuelämys niin kielensä kuin sisältönsä puolesta. Anni Kytömäki on noussut vaivihkaa suosikkieni joukkoon. Hardcover Voisiko Anni Kytömäelle antaa Nobelin, Bookerin, Pulitzerin, tai jotain? Minun mielestä pitäisi. Finlandia-palkinto on liian piskuinen Annille. Jokainen hänen kirjoistaan on ollut edellistä parempi, ja siksi epäiröinkin antaa Margaritalle 5 tähteä. Mitä jos seuraava on vielä parempi? En kyllä tiedä, miten se olisi mahdollista, mutta Anni saattaisi tietääkin.
Kytömäen teksti ja siihan upotettu luontokuvaus on aivan yhtä aistikasta ja ilmaisuvoimaista kuin ennenkin. Tästä puuttui kuitenkin Kultarinnan ajoittainen raskaus ja mukana oli enemmän jännitystä, kuin kummassakaan aiemmassa. Tempokin oli juuri sopiva, eli tunnelmiin upposi kunnolla, mutta tarina silminnähden eteni koko ajan.
Margarita alkaa kahdessa aikatasossa. On nimetön sotilas jatkosodan rintamalla, ja isänsä sodassa menettänyt Senni 1950-luvulla. Raskaista menetyksistä huolimatta elämässä on hyviä hetkiä ja kauneutta. Kun sitten molemmat ajautuvat hengenvaaraan kadotamme toisen kertojista, ja toinenkin hajoaa pahasti. Tapahtumien kulku vaikuttaa selvältä, vaan eipä olekaan. Kesäyön hämärä ja järkkynyt mieli jättävät todelliset tapahtumat pitkäksi aikaa hämärän peittoon. Kauheasti en halua tapahtumia paljastaa, sillä jännite ja epätietoisuus olivat Margaritan suola.
Mihin muuhun pitäisi Margaritaa lukiessa varautua? Metsään ja hyttysiin, jääkylmiin puroihin sekä siellä lymyileviin ikivanhoihin raakkuihin. Ihmisruumiin ja -mielen vikatiloihin, sillä kuten eräs kirjan henkilöistä sanoo: “Ihminen on kokeiluasteella. Luonto ei ole taideteos vaan horjuva hahmotelma”. Ja saisiko tästä lähin kaikki paksut kirjat tällä ohuen ohuella paperilla. Melkein 600-sivuiseksi kirjaksi tämä oli ihanan kevyt lukea!
Hardcover 4.5/5
Anni Kytömäelle ominaiseen tyyliin Margarita* sisältää runsaasti sivuja, teemoja, ihmisiä ja tarinanpätkiä – kokonaisuus on iso ja vaikuttava, sen tiivistäminen vaikeaa ja mielestäni jopa vähän turhaa. Tarinan yksityiskohdat ja henkilöt on parasta oppia tuntemaan ilman suuria ennakko-odotuksia, kirjailijan määräämässä tahdissa. Sen kuitenkin mieluusti paljastan, että teos sijoittuu sotien jälkeiseen aikaan ja siinä nitoutuvat yhteen aiheet kuten sodan jättämät traumat, metsien talouskäyttö ja lääketieteen käänteet.
Kytömäen luontokuvaus hioutuu mielestäni romaani romaanilta paremmaksi:
”Kuulen sateen ennen kuin tunnen sen. Se sohisee latvoissa, etsii reittiä tavoittaa maa, harhautuu neulasille ja lehdille. Vasta tovin kuluttua ensimmäinen pisara osuu otsaani. Metsä alkaa tuoksua, ei enää suopursuilta vaan kaikelta yhdessä, se on elävä ruumis, kesä, se herää herkästi vaikka yö on vielä lähempänä eilistä kuin huomista. ”
Välillä kuitenkin tuntuu, että hän ylikäyttää koukeroisen kaunista kieltään mikä voi saada lukemisen tuntumaan raskaalta. Se on kuitenkin ainoa kritiikkini ja itse tarina todellakin toimii: rakastin päähenkilö Sennin elämän seuraamista ja hahmojen välille luodut sillat tarjosivat yllätystä tavalla missä Kytömäki loistaa. Mikään hänen romaaneistaan ei ole ollut ennalta-arvattava ja sitä arvostan valtavasti. Luen jatkossakin kaiken mitä hän julkaisee, mieluiten tietämättä tarinasta mitään etukäteen. Kytömäen kirjoihin on aina ihana uppoutua nauttimaan suomen kielen soinnukkuudesta.
”Kaupunki kuljettaa minua, kadut taipuvat edessäni ja työntävät minua niskoillaan kuin koski. Ohitan taloja, näyteikkunoita ja ihmisiä. Asfaltti on kova mutta hauras kuori, peruskallio värähtelee sen alla ja kihelmöi jaloissa. Kaupungin tilalla on joskus ollut metsä, ja hämärissä tuntuu ettei se ole kadonnutkaan. Talot kohoavat kukkuloiksi, ihmiset kohisevat elämäänsä kuin puut, yhtä vapaina omassa maailmassaan. Liidän heidän katveessaan eivät he kiinnitä minuun huomiota, tuskin näkevätkään. Pyrähdän varjosta varjoon kuin metsäänsä tutkiva tikka.”
*Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Hardcover Huhhuh, olen sanaton.
Ajatuksia joita kulki päässäni kun luin: kaunis, hengittävä, niin täynnä eloa, luontoa, ilmaa, elämää, tuskastuttavan lohduton ja sitten heti perään lohdullinen, ihan kuin joku silittäisi ihoa pitkin ja kertoisi että kaikki on hyvin. Satumainen, mutta kuin totta. Satua, mutta kuin tapahtunut. En tiedä, olen ihan mykistynyt, viimeiset neljäkymmentä sivua itkin ihan vain sen takia, että miten kirjallisuus voikin olla näin täydellistä. Hardcover
Jostain syystä Kytömäen teokset eivät minua onnistu kovin syvästi koskettamaan, vaikka moni muita kyllä, kuten tämänkin kirjan saama Finlandia-palkinto kertoo. Margarita sijoittuu pääasiassa 1950-luvun Suomeen, joskin tapahtumien taustat ja takaumat vievät myös sota-aikaan 1940-luvulle. Kirjan päähenkilö on hieroja Senni, ja hänen elämänsä kietoutuu yhteen sotamies Mikon, arkeologi Aaron ja metsänhoitaja Antin kohtaloiden kanssa.
Kytömäen proosa on kuvailevaa ja rikasta, ja hänen ilmeinen rakkautensa luontoon välittyy kirjan (markkinoiden ekologisimmilta) lehdiltä kyllä. Ongelma itselleni on, että Kytömäen sanoma tuntui hallitsevan teosta tarinan asemesta. Välillä tekstissä oli suorastaan julistavia jaksoja, joihin kirja jäi junnaamaan. Päähenkilöidensä suusta nämä pohdinnat vaikuttivat anakronistisiltakin.
Toinen ongelmani tämän kirjan kanssa oli sen palasten runsaus ja lopulta niiden täydellinen yhteensopiminen. Teemoja oli vaikka kuinka valtion vallasta yksityiseen ja luontoon, vanhempien ja lasten väliseen suhteeseen, lisääntymiseen, seksuaalisuuden moninaisuuteen ja vaikka mihin, ja minulle vähempikin olisi riittänyt. Lisäksi mielestäni aivan kaikelle löytyi lopulta selitys ja osa tapahtumista oli todennäköisyydeltään deux et machina -tasoa, mikä himmensi lukuiloa.
Voiko kirjasta sanoa 'meh' vain sen takia, että se on liian taitavasti tehty? Hardcover Nautin Kytömäen kerronnasta hävyttömän paljon. Se on suurta ja selkeää, paikoin haaveilevaa ja herkkää, isojen kuvioiden ja pienten yksityiskohtien kokonaisuus. Vau! Henkilöhahmot ovat syviä ja eläviä, rikkonaisuudessaan aitoja. Margarita käsittelee todella kiinnostavia teemoja, eikä ylly saarnaamaan. Etenkin Senni herättää sympatiaa, samastumistakin. Myös sotaan saadaan virkistävällä tavalla uusi (joskin melankolinen) näkökulma.
Joiltain osin tarina on kyllä melkoisten sadunomaisten sattumien kudelma, että se verottaa uskottavuutta, mutta satuahan elämäkin on, tavallaan. Kuka sen on sanomaan, voiko jotain tyystin uskomatonta ohimennen osuakin kohdalle kaikkia todennäköisyyksiä vastaan.
Nautittavaa, ahmittavaa luettavaa. Hardcover Alku ehkä hieman hidas, puolessa välissä oli jo vaikea laskea kirjaa pois käsistä. Kaihoisa, tunnelmallinen ja monitasoinen teos. Tekisi mieli heti aloittaa uudelleen alusta, jolloin pystyisin heti seuraamaan pieniä vihjeitä, joiden avulla kirjan päähenkilöt nivoutuvat toisiinsa. Hardcover Raamatut tutvustatakse nii: Kui pärlipüüdja avab pärlikarbi, siis selles elav olend sureb. Kui häiritakse seda, mis inimest ümbritseb, võivad tagajärjed olla sama saatuslikud. Tõepoolest, nii ongi. Me oleme osa loodusest, mistõttu keskkonnaga toimuv mõjutab meie elu. Mäletan, kui mõni aasta tagasi avastasime, et meie seenemets on maha raiutud. See, mida me abikaasaga tundsime, oli tegelikult lein, nagu oleks kaotanud lähedase inimese. Juba mitu aastat ei ole me seenel käinud ega uut kohta otsinud, kuigi eks seeni kasvab ju mujalgi ...
Ka selles raamatus on mets olulisel kohal. Ega seda õieti enne märkagi, kui mets on hävitatud ja jõgi on hoolimatult laiemaks kaevatud. Raamatus on mitu tegelast, kelle silme läbi kogu lugu on edasi antud: Senni on noor naine, kes töötab sanatooriumis massöörina; Mikko on rindesõdur ja Antti on metsaametnik, kuigi südames metsamees. Kui algul tunduvad kõikide tegelaste lood kulgevat paralleelselt, siis lõpuks põimuvad need kokku. Kui aus olla, siis üsna üllatuslikul moel.
Lugu on soomelikult rahulik ja pisut nukra alatooniga ning jätab ruumi kaasa mõelda. Kuigi kiiret tegevust ei ole, on kogu aeg selline pinevus, mis paneb edasi lugema. Miks pealkiri on Margarita, jõudis mulle kohale alles kuskil poole lugemise pealt.
Raamatu headust näitab ka Finlandia kirjandusauhind. Soovitan. :) Hardcover Kirja eteni tosi hitaasti ja oli välillä raskasta ja jopa tylsää luettavaa. Teemoja oli yritetty yhteen kirjaan saada liian monta ja ihmisten kohtaloiden yhteentörmäykset olivat melkein epäuskottava yleisiä; kaikki hahmot tuntuivat olevan jotenkin tekemisissä keskenään.
Jouduin palaamaan muutamaan kertaan takaisin tarkistamaan asioita.
Enkä ole elämässäni nähnyt vielä niin pimeää kesäyötä, että ei näkisi, kenen kanssa on tekemisissä.
Senni oli sulkeutuneisuutensa vuoksi hankala tavoittaa ja hänen tunteensa tuntuivat välillä täysin epäuskottavilta.
Kirjan kieli oli uskomattoman kaunista ja luontokuvaukset hienoja, ja simpukan ja Sennin elämät oli kiedottu kauniisti yhteen. Kokonaisuudessaan ihan luettava kirja, mutta en tiedä oliko tämä nyt ihan Finlandian arvoinen. Hardcover