De bedste familier By Kim Blæsbjerg
I 1953 flytter Cheminova sin fabrik fra Sjælland til Vestjylland, og ingeniøren Jørn og hans kone, Karin, tager hul på et nyt liv i den lille vestjyske by Lemvig.
For de lokale arbejdere bliver fabrikken redningen fra en slidsom tilværelse, og byen mærker hurtigt et løft i levestandard og velfærd.
Prisen er høj – arbejderne udsættes løbende for forgiftninger, og der ledes kemisk affald direkte i havet. Men det taler ingen højt om af frygt for de katastrofale konsekvenser for egnen, hvis man vælger at flytte fabrikken igen.
De bedste familier er en roman om overgangen fra efterkrigstid til moderne velfærdssamfund, om mænds store planer og kvinder, der ikke bare vil følge med. Og om, hvordan mennesker kan tabe stort midt i det fremskridt, de ellers er en del af. De bedste familier
Simpelthen en fantastisk bog. Om hvor hårdt tidligere generationer har arbejdet for fremskridt for den velfærd og velstand, vi nu taget for givet. Og desværre også hvordan naturen har betalt prisen for de fremskridt. Og så bare en vildt rørende familiefortælling. Aldrig har jeg håbet så hårdt på en lykkelig slutning. Hardcover (Reklame) Jeg har fået bogen til et arrangement hos forlaget.
De Bedste Familier er en historisk roman og vi befinder os i Vestjylland i 1950’erne, da Cheminova flyttede produktionen fra Sjælland til Harboøre i Vestjylland.
Niels lever et hårdt arbejderliv med sin hustru Margrethe og deres børn Ole, Svend og Helle. Niels slider sig selv halvt ihjel med skiftevis at arbejde på en gård og på Cheminova, men det giver gode penge til trods for de utallige farlige kemiudslip, der konstant udsætter arbejderne for voldsomme forgiftninger.
Jørn og Karin er, med deres datter Vibeke, lige flyttet til Lemvig da Jørn har fået en fremtrædende stilling på fabrikken. Umiddelbart lever de det gode liv og Jørn bryster sig ved at være deltagende i at give mere arbejde og liv til det vestjyske samfund.
Vi følger de her familier i en spændende og interessant fortælling om et mørkt kapitel i danmarkshistorien. Cheminovas forrykte og skødesløse omgang med ekstremt farlige kemikalier, sætter stadig den dag i dag sine spor ved Harboøre Tange.
Først var jeg mest interesseret i Cheminova skandalen og havde derfor lidt svært ved at sætte mig ind i familiernes gøren og laden. Men det ændrede sig lige så stille undervejs i læsningen og jeg endte med at blive ret så følelsesmæssigt engageret i deres hverdag og liv generelt.
Det var virkelig interessant at læse om, hvordan samfundet var indrettet i 1950’erne - fx. kønsroller og arbejdsvilkår og jeg har (som altid med historiske bøger) igen googlet vidt og bredt, både om Cheminova, men faktisk også lidt om dansk politik dengang.
Jeg synes Kim Blæsbjerg har skrevet en forrygende bog. Det er ikke så tit jeg er stødt på en historisk roman, der foregår i Danmark i efterkrigstiden, så jeg har følt mig både oplyst og virkelig godt underholdt👏👏 Hardcover Genren historiske familiehistorier er ikke mit første vælg, jeg synes at dette emnet kan behandles bedrepå TV-skærmen end i bøger. Alligevel, gav jeg bogen en chance, i det hele set med rette.
Med fokus på to familier af forskellig status beskriver Blæsbjerg, hvordan industrien og velstand kom til Nordvestjylland i 1950erne og hvordan folk måtte på forskellige måde en høj pris for det.
Enkelte gange, især i starten, tænkte jeg at der bliver lidt for meget nutidige bevidsthed tilbage i perioden, når det kommer til kønsroller og økologi. Men derimod virker skildring forvandling fra et patrialsk og religiøst lanandbugssamfund til forbrugersamfundet vellykket.
Formalt er bogen konventionel socialrealisme, den store historie og tidsånden flettes ind med nyheder, litteratur, musik og film fra perioden. Her mærker man nogle gange den didaktisk pegefinger. Hardcover Generelt går jeg uden om denne type bøger, men den har fået meget fine ord med på vejen, og så var jeg nysgerrig på, hvordan han skaber skønlitteratur om et emne som Cheminova. Jeg har ikke læst noget af ham før.
Romanen lykkes imidlertid over al forventning. Han må være i meget tæt kontakt med adskillige kvinder, for han rammer både dialog og tanker meget rent. Vi følger to familier, en tilflyttet ingeniørfamilie og en lokal arbejderfamilie, der er ikke-religiøse midt i et område, der på det tidspunkt (1950'erne) er stærkt præget af Indre Mission.
Blæsbjerg formår at engagere sin læser i begge familier, både i de voksne og i børnene. Det er ganske godt klaret.
Samtidig har hans research været enormt omfattende, lige fra hvad der stod i Hendes Verden dengang til detaljer om Cheminova og det politiske klima både lokal- og landspolitisk. Så ikke bare bliver man engageret i familiefortællingen, man bliver også oplyst om den tid på både det private og det politiske niveau. Flot klaret.
Udmærket omend en smule jappet indlæst af Morten Rønnelund. Hardcover Det er ikke uden grund at Kim Blæsbjerg har fået ‘De gyldne Laurbær’ 2023 for denne roman. Den er ganske enkelt en medrivende historie om mennesker – pakket ind i et velresearchet stykke nyere danmarkshistorie som han formår at udfolde på enkel og bedste vis…
Historien om giftfabrikken Cheminova, den voldsomme økonomiske udvikling i 50’erne og 60’erne hvor virksomheden på den ene side giver arbejde til en hel egn i “udkantsdanmark”, men samtidig står for en ukontrollerbar udledning af giftstoffer i naturen. Produktionen viser sig desuden at få voldsomme personlige, helbredsmæssige konsekvenser for arbejderne – som lokalsamfundet slet ikke er klar til at håndtere. Et forhold der passer fint ind i vores samtids fokus på miljøet. Samtidig viser romanen en omstilling fra et traditionelt bonde- og fiskersamfund præget af faste kønsroller og Indre Mission mod det velfærdssamfund vi kender i dag.
Men romanen handler også i høj grad om enkeltpersoner – hvis udvikling vi som læsere føler for og lever med – som må navigere under vanskelige og uforudsigelige betingelser. Deres dagligdag, holdninger til arbejde, politik, religion, værdier, seksualitet, køn, ægteskab, børneopdragelse… Den tager udgangspunkt i to familier, en ufaglært arbejderfamilie og en funktionærfamilie fra København (faren er ingeniør) hvis skæbner kommer til at gribe ind i hinanden. Arbejderen Niels bliver voldsomt skadet af forgiftning som ingeniøren Jørn har et medansvar for – samtidig med han gerne vil bevare og udbygge arbejdspladserne på egnen. Også de to hustruers, Margrethes og Karins, historier griber mig, fyldt som de er med en begyndende kvindefrigørelse og friere seksualitet.
Romanen foregår i perfekte omgivelser til at levere en vigtig historie om efterkrigstidens udvikling mod det danske velfærdssamfund som vi kender. Den er særdeles vellykket og får min varmeste anbefaling. Vi føler med personerne og deres dilemmaer og forstår tiden og udviklingen der jo kun ligger få år tilbage i tiden…
Læs mere på min blog peterodel.com Hardcover
Kim Blæsbjerg · 5 Read & Download
Velresearchet og velskrevet. En rigtigt fin bog. Hardcover Meget fin fortælling fra 50’ernes Lemvig, hvor giftfabrikken Cheminova grundlægges. Vi følger 2 familier, ingeniørfamilien og arbejderfamilien. Det er rystende læsning. Kynismen, pengene før miljøet, forureningen og arbejdernes forgiftning bliver negligeret. Det er den bedste roman jeg har læst i år. Hardcover Romanen er godt skrevet og omhandler en interessant historisk begivenhed. Synes dog heller ikke at bogen er ulig andre danske social realistiske romaner. Jeg syntes det politiske omkring Cheminova var spændende men det blev overskygget af karakterernes (alt for mange) utroskabsdramaer. Hardcover Virkelig god og interessant historisk fortælling, både den om Cheminova, men også familiefortællingerne, som var både rørende og autentiske, skrevet frem i et meget nøgternt sprog.
Bogen og karaktererne var dog lidt længe om rigtigt at gribe mig. Hardcover Fremragende roman om dengang velstanden kom til Lemvig, klasseskel, miljøsvineri og menneskers kamp for mening med tilværelsen Hardcover