Αγάπη Μέδουσας: Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα By Μίμης Ανδρουλάκης


«Ο προδότης είσαι εσύ!»

Aιφνιδιάζει ο καταδότης τον ηρωικό πλωτάρχη. Αυτόν που είχε τάξει σκοπό της ζωής του να ρίξει φως στο σκοτεινό, μέχρι σήμερα, μυστικό της προδοσίας του Κινήματος του Ναυτικού. Δίχως αυτή δεν θα φτάναμε στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, στην τραγωδία της Κύπρου και στα επακόλουθά της στις μέρες μας. Δεκάδες εξεγερμένα πολεμικά πλοία, όπως το «Βέλος», θα εξανάγκαζαν τη χούντα σε παραίτηση.

Δύο ζευγάρια, του πιλότου και του πλωτάρχη. Δύο άνδρες με καρδιά. Δύο ξεχωριστές γυναίκες, δύο διασταυρούμενες ενοχές. Η Μαρίνα, η Μούσα των Πατρών, η «ανιψιά» του Σεφέρη και του Κατσίμπαλη. Και η Έλλη, η Σειρήνα του Ναυτικού, που θρηνεί: «Η αγάπη μου είναι αγάπη Μέδουσας!» Και δύο φοιτητές εμπλεκόμενοι στη δεύτερη, τη μυστική ζωή τους. Παράλληλες ζωές σε μια μοναδική διακλάδωση της μοίρας.

Πόκερ αγωνίας ανάμεσα στον δικτάτορα Παπαδόπουλο και στους συνωμότες του Ναυτικού. Ένας μοιραίος βιομήχανος και ο Ισραηλίτης γαμπρός του Δημήτρη Ιωαννίδη, ο κλινικάρχης, αποκαλύπτουν πρώτη φορά την άγνωστη ρίζα, την προσωπική ζωή και το ψυχογράφημα του «αόρατου δικτάτορα», πέρα από τα στερεότυπα της Μεταπολίτευσης.

Η πρόσφατη επιστολή της Μαρίνας –ένα ψυχολογικό, υπαρξιακό θρίλερ του καιρού μας– γεμίζει την απόσταση από τις δραματικές στιγμές του ’73-’74 μέχρι σήμερα, ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας και υποχρεώνει τον συγγραφέα να πατήσει τον παλαιό όρκο του: Να αποκαλύψει τα απόκρυφα της μεγάλης προδοσίας το 2023, στα πενηντάχρονα του Κινήματος του Ναυτικού, με την αμεροληψία της απόστασης και της ηλικίας.

H υπόθεση παίρνει νέα τροπή στις μέρες μας. Τη διαπερνά το πικρό αίσθημα του τέλους μιας γενιάς. Αγάπη Μέδουσας: Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα

Αγάπη

SUMMARY ↠ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ Μίμης Ανδρουλάκης

Ο Μίμης το λέει μυθιστόρημα. Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά αφήγημα. Ένα αφήγημα που σε καθηλώνει, γιατί είναι προϊόν ενός πολύχρονου ρεπορτάζ και στις δυο πλευρές της πολιτικής γεωγραφίας τότε. Ένα αφήγημα που θεμελιώνεται στη βιωμένη σχέση του συγγραφέα με τα γεγονότα και την εποχή. Μας αποκαλύπτει πολλά και για όποιον γνωρίζει τα γεγονότα, πάρα πολλά. Το τελείωσα πολύ γρήγορα και έδεσα γερά τη γνώση μου για τα τότε γεγονότα.
Αξίζει να το διαβάσει κανείς; Οπωσδήποτε! Χωρίς αμφιβολία! Δεν στερείται και τη λογοτεχνική γραφή ο συγγραφέας, αλλά η πλοκή δεν δένεται για να γίνει μυθιστόρημα, αλλά για να δώσει το ρεπορτάζ από τα γεγονότα της περιόδου κυρίως στους μελλοντικούς αναγνώστες. Αμφιβάλλω όμως για το αν θα ενδιαφερθούν πολλοί. Μίμης Ανδρουλάκης Άγνωστες πτυχές της δικτατορίας που πραγματικά τις αγνοούσα. Φοβερός Ανδρουλάκης Μίμης Ανδρουλάκης Tremedously well-written, interesting and revealing.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, άκρως αποκαλυπτικό και καλογραμμένο. Με λίγη προσπάθεια ακόμα και κάποιος μέσος αναγνώστης που δεν είναι πολύ σχετικός με πολιτική και ιστορία μπορεί να μπει στο κλίμα της εποχής, να καταλάβει τις λεπτές ισορροπίες και πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των διάφορων προσώπων καθώς και να μαντέψει ποια είναι αρκετά από τα πρόσωπα που ο συγγραφέας αναφέρει σκόπιμα με κάποια ασάφεια.

Αυτό για το οποίο έχω διφορούμενη άποψη αλλιώς τα βιβλία του Μίμη Ανδουλάκη θα πηγαίναν για καθαρό 5αρι, είναι η επιλογή του ακριβώς να τα κάνει μυθιστορήματα. Αυτός ο τρόπος γραφής χρησιμοποιείται πανέξυπνα ώστε σαν πονηρή αλεπού που είναι (και το λέω θετικά) να καλύψει τα νώτα του, ίσως να γίνει κάποιες φορές πιο τολμηρός και να γράψει πιο απελευθερωμένα για πρόσωπα ��αι πράγματα, να προσθέσει μία ποιητική πινελιά, να εξυμνήσει συνήθως το ωραίο φύλο (και τους Κρητικούς και τους Ολυμπιακούς και τον εαυτό του εδώ που τα λέμε), ωστόσο ταυτόχρονα δίνει πολλές πληροφορίες εμμέσως, αναφέρει πολλά πρόσωπα και πράγματα και στέλνει μηνύματα που μόνο οι μυημένοι θα καταλάβουν κατευθείαν. Βολικό για τον συγγραφέα, αλλά άβολο για τον κοινό αναγνώστη που θα ήθελε κι άλλες πληροφορίες, ονόματα και διευθύνσεις.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ δυνατό γιατί αποκαλύπτει εκτός από πολλές πληροφορίες ιστορικές, το παρασκήνιο και πτυχές του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών του Κινήματος του Ναυτικού καθώς και της Χούντας. Κάποιος που έχει διαβάσει άλλα βιβλία του συγγραφέα και άλλων, παρακολουθεί την σχετική αρθρογραφία στις εφημερίδες κτλ, ακόμα κι αν είναι γεννημένος μετά τα επίμαχα συμβάντα όπως εγώ, έχει μία ιδέα για την πολυπλοκότητα των γεγονότων και μία κάποια ιδέα για τα σκιώδη πρόσωπα της εποχής, τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, τον τρόπο λειτουργίας των αντιστασιακών οργανώσεων κτλ.
Το ενδιαφέρον είναι να θυμόμαστε ότι πέρα από γενικούς αφορισμούς, τα πράγματα ήταν πολύπλευρα και οι χαρακτήρες δεν ήταν άσπρο ή μαύρο. Η ουσία των πραγμάτων δεν αλλάζει ούτε και η εκτίμηση της γενικής εικόνας για τα ιστορικά γεγονότα ωστόσο πάντα η εμβάθυνση και περισυλλογή πάνω στις συγκυρίες, στις μικρές λεπτομέρειες, στους αστάθμητους παράγοντες, τους δευτεραγωνιστές και ανώνυμους μιας επιμέρους ιστορίας, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την Ιστορία και να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα.

Απολαυστικό βιβλίο, πολύ ενδιαφέρον, από τα πολύ δυνατά του Ανδρουλάκη. Πάντα τρέχω να αγοράσω τα βιβλία του έτσι κι αλλιώς... Μίμης Ανδρουλάκης