Άλλοι ωκεανοί... άλλοι κόσμοι... By Γιώργος Μπαλάνος

Άλλοι

Δεν νομίζω πως υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματα, τις εντυπώσεις, τις εμπνεύσεις, τις ιδέες που ξεπηδούσαν καθώς διάβαζα αυτό το βιβλίο. Ένιωσα αληθινά πως ο κόσμος έγινε ένα καλύτερο μέρος, πως μπορώ να βλέπω λίγο πιο μακριά, λίγο πιο βαθιά, λίγο πιο ειλικρινά τα πάντα γύρω μου. Και λέγοντας ειλικρινά είναι αυτό που λέμε τίμια. Μια έρευνα, ναι! Αλλά μια ποιητική έρευνα. Η Θάλασσα πιο ζωντανή από ποτέ! Μια συγκιγκινητική συγκλονιστική, τρομακτική εμπειρία. Γιατί αν η Θάλασσα είναι η Μητέρα των Ονείρων, τότε τα Άστρα είναι τα παιδιά της.
Έχετε δει τον ασημένιο δρόμο των Άστρων στη Θάλασσα;
Αυτό το βιβλίο είναι η απεικόνιση της Μήτρας της Ζωής...
Όσο παράδοξη, τρομακτική, γαλήνια, τρυφερή κι αν μπορεί να γίνει. 440

Λένε ότι η θάλασσα είναι η Μητέρα των Ονείρων, αλλά από ποιους παράξενους κόσμους μπορεί να πηγάζουν τα όνειρα αυτά; Και τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τα σκοτεινά νερά των απέραντων υγρών αβύσσων;
Οι άνεμοι που πνέουν από τη μεριά της θάλασσας συχνά φτάνουν φορτωμένοι με θαυμαστές και παράξενες αφηγήσεις, με γοητευτικές ιστορίες και εικόνες αληθινής φαντασμαγορίας... όλα εκείνα που συνήθως αποκαλούμε “Θρύλους της Θάλασσας”. Και οι θρύλοι αυτοί έχουν τόσα πολλά να πουν, για παράξενα, φασματικά καράβια που θα ’λεγε κανείς ότι τα γεννά η νύχτα και τα οποία αρμενίζουν αιώνια πάνω στα κύματα ή και τους ουρανούς αναζητώντας μάταια κάποιο χαμένο λιμάνι... Γι’ αλλόκοτα πλά¬σματα που βγήκαν για λίγο στην επιφάνεια πριν ξαναγυρίσουν στα υγρά σκοτάδια των βυθών και για παράξενα όντα που τα κύματα ξέβρασαν σε κάποια ερημική ακτή... καθώς και γι’ άλλα όντα που τα θυμούνται μονάχα οι θρύλοι και οι παραδόσεις.
Ψιθυρίζουν ακόμη κάποιες τρομακτικές ιστορίες για καράβια που βρέθηκαν να περιπλανιούνται άδεια ή με ολόκληρο το πλήρωμά τους νεκρό... και γι’ άλλα πλεούμενα που χάθηκαν για πάντα αν και αρμένιζαν σε ήρεμες, γαλήνιες θάλασσες.
Μιλούν ακόμη και για τον αγώνα μερικών ανθρώπων να ρίξουν μια ματιά πίσω και πέρα από το πέπλο του Αγνώστου. Αφηγούνται για αλλόκοτα φωτεινά αντικείμενα που κινούνται κάτω από τα νερά καθώς και για μυστηριώδεις σκοτεινές μορφές που πλέουν κάτω από τα κύματα... Για απόκοσμα σκάφη που φτάνουν από τον ουρανό για να βουτήξουν στους ωκεανούς μας, καθώς και για άλλα, που αναδύονται από αυτούς για να χαθούν μετά ανάμεσα στ’ αστέρια, δίχως κανείς να ξέρει από πού έρχονται ή για ποιο σκοπό.
Και τέλος οι θρύλοι, όπως και οι ανθρώπινες αναζητήσεις, προσπαθούν να βρουν μια απάντηση σε όλα αυτά τα αινίγματα οδηγώντας μας αναπόφευκτα σε δρόμους αναζήτησης άλλων, μυστηριακών κόσμων πέρα από το δικό μας. Άλλοι ωκεανοί... άλλοι κόσμοι...

free download Άλλοι ωκεανοί... άλλοι κόσμοι...